Акупунктура (Иглотерапия)

Акупунктурата (от лат. „acus” – игла и „pungere” – убождане) е вид лечебна терапия с игла, техника на поставяне и манипулиране с игли в акупунктурните точки по тялото. Терапията води началото си отпреди 5000 години от Древен Китай и традиционната китайска медицина.

Акупунктурата е рефлексогенен метод на лечение – чрез повърхностно въздействие се постига ефект в дълбочина. “Основното, което трябва да се знае за акупунктурата, е, че тя се опитва до голяма степен да мобилизира собствените сили на организма, за да може сам да се бори със заболяването.

Иглотерапия, Точков масаж, хирудотерапия, перафинотерапия препоръчва се при:

 • болки при мускулно схващане, дископатии на шиен, торакален, лумбосакрален отдел, неврити, невралгии, тензионно главоболие, мигрена и друго неуточнено главоболие, менструални болки, ставни болки
 • напрежение и стрес, панически атаки, безсъние
 • гинекологични заболявания, стерилитет и менструални нарушения
 • затлъстяване
 • синузити
 • простатити, стерилитет
 • вегетативна дистония (сърцебиене,изпотяване общо и локално)
 • и други неизяснени симптоми

 Понятието акупунктура в превод от латински означава бода с игла. Тя представлява техника, при която определени места от тялото, т.нар. акупунктурни точки, стават обект на третиране със специални игли. Както при всички лечебни методи в китайската медицина, целта на акупунктурата е да хармонизира потока на Чи (жизнената енергия) в организма и да възстанови нарушеното равновесие.

В наши дни акупунктурата е разпространена по целия свят, включително и в такива развити страни като САЩ, Япония, Канада, Русия, а също и в страните от Западна Европа. Тя непрекъснато се развива и благодарение на това развитие се разработиха електроакупунктурата, лазеракупунктурата, ултразвуковата акупунктура, аурикулоакупунктурата, магнитотерапията и много други.

Основни показания за приложение на акупунктура:

 1. Зaболявания на периферната нервна система със сетивни и двигателни разстройства: радикулити (в това число и тези, дължащи се на дископатия), плексити, неврити и полиневрити, междуребрена невралгия, невралгия на троичния нерв, лицева пареза и парализа и други., главоболие от различен произход.
 2. Функционални заболявания на нервната система: неврози, депресии, тревожни състояния, тикове, невротичен тремор и други.
 3. Заболявания на вегетативната нервна система: мениеров синдром, синдром на Рейно, полиневропатия на крайниците, мигрена и други.
 4. Алергични заболявания: вазомоторен ринит, сенна хрема, бронхиална астма, невродермит, уртикарии, екземи.
 5. Сърдечно-съдови заболявания: хипертония І и ІІ степен, артериална хипотония, начални стадии на атеросклероза, сърдечна невроза, стенокардия.
 6. Заболявания на стомашно-чревния тракт: язва на стомаха и на дванадесетопръстника, спастичен колит или т.нар. синдром на раздразненото черво, хроничен запек, дискинезия на жлъчните пътища и други.
 7. Заболявания на опорно-двигателната система, касаещи мускулите, сухожилията и ставния апарат
 8. Състояния след заболявания и увреждания на главния и гръбначния мозък (най-често от съдов, инфекциозен и травматичен характер).
 9. Ендокринни заболявания, включително тиреотоксикоза и захарен диабет.
 10. Разстройства в хормоналния цикъл, свързани с нарушения на менструацията дисменорея, метрорагия, климакс и други..
 11. Жлъчни, бъбречни и стомашно-чревни колики.
 12. Някои очни заболявания, като конюнктивит, начална катаракта, късогледство и дегенерация на ретината.

Противопоказания за приложението на акупунктурата:

 1. Злокачествени заболявания.
 2. Бременност (относително протижопоказание)
 3. Остри инфекциозни заболявания.
 4. Активни форми на туберкулоза.
 5. Състояния след инфаркт.
 6. Съдречно-съдова и дихателна недостатъчност.
 7. Остра психическа възбуда.
 8. Изразена кахексия (отслабване).