Лечебни Процедури

Акупунктура (Иглотерапия)

acupuncture

Акупунктурата (от лат. „acus” – игла и „pungere” – убождане) е вид лечебна терапия с игла, техника на поставяне и манипулиране с игли в акупунктурните точки по тялото. Терапията води началото си отпреди 5000 години от Древен Китай и традиционната китайска медицина.

Акупунктурата е рефлексогенен метод на лечение – чрез повърхностно въздействие се постига ефект в дълбочина. “Основното, което трябва да се знае за акупунктурата, е, че тя се опитва до голяма степен да мобилизира собствените сили на организма, за да може сам да се бори със заболяването.

Иглотерапия, Точков масаж, хирудотерапия, перафинотерапия препоръчва се при:

 • болки при мускулно схващане, дископатии на шиен, торакален, лумбосакрален отдел, неврити, невралгии, тензионно главоболие, мигрена и друго неуточнено главоболие, менструални болки, ставни болки
 • напрежение и стрес, панически атаки, безсъние
 • гинекологични заболявания, стерилитет и менструални нарушения
 • затлъстяване
 • синузити
 • простатити, стерилитет
 • вегетативна дистония (сърцебиене,изпотяване общо и локално)
 • и други неизяснени симптоми

Прочети още: Акупунктура (Иглотерапия)

Аурикулотерапия

auriculotherapy

Друга форма на акупунктура е ушната акупунктура. На ушната мида има над120 точки за въздеиствие върху организма. Аурикулопунктурата е ефективна при много функционални заболявания,успокояване на болкови синдроми и стресови състояния.

Ушната мида може да се използва и като диагностична система, допълваща другите диагностични методи.

Като заболее някой орган, неговата точка на ухото става много чувствителна и болезнена. В много случаи аурикулопунктурата е с много по-голяма ефективност в сравнение с корпоралната акупунктура, особено за обезболяване.

Акупресура

acupressure

Според традиционната Китайска медицина върху човешкото тяло има приблизително 2000 акупунктурни точки. Тези точки са свързани помежду си посредством 20 мислени пътечки (12 основни и 8 вторични), наречени меридиани. Тези меридиани имат способността да провеждат енергия, или “чи”, между повърхността на тялото и вътрешните органи. Всяка точка оказва различно влияние върху “чи-то”, което преминава през нея. Вярва се, че “чи” помага за регулиране на баланса в тялото. “Чи” зависи от противоположните сили инг и янг, които олицетворяват положителната и отрицателната енергия във вселената и в човешкото тяло. Също така се вярва, че акупунктурата запазва баланса между инг и янг, като по този начин осигурява нормалното протичане на “чи” в тялото и възстановява физическото и психическото здраве на пациента.

Моксибустия (ЦЗЮ Терапия)

moksibustsiya

Моксибустията е загряване на акупунктурните точки. В една от най-ценните книги по онова време „И Цзин” (Книга на промяната) от 2600 г. пр.н.е., в глава 73 пише: „Болести, които не могат да бъдат излекувани с иглоубождане се лекуват с претопляне. Загряването се прави върху биологично активните точки (БАТ), върху които се прилага т.нар. акупунктура, акупресура или още шиатцу масаж. лекарите от Древния Изток са създали стройна теория, по която точките, разположени по меридианите, изпълняват ролята на „малък прозорец” за поглъщане и отделяне на енергии. В класическите китайски атласи се съдържа описание на около 700 точки. В наше време са открити още значително количество точки, разположени по меридианите. Използват се предимно цигари и пръчици или зърна (конусчета), направени от стрити листа на див пелин и др. билки.

Гирудотерапия

phytotherapy

Гирудотерапия—лечение с пиявици. Първи сведения за тази терапия се отнасят за Древен Египет. С помощта на пиявиците египетските фараони си подобрявали потенцията. Царица Клеопатра също прибягвала към тяхната помощ за да роди сина си. В последствие пиявиците придобиха огромна популярност в Западна Европа, Русия , Индия , Гърция и др. В нашите дни натрупан богат опит, свидетелствуващ за ефективност на гирудотерапията при различни заболявания в гинекологията, неврологията, офталмологията, травматологията, дерматологията, козметологията и мн. др. Пиявицата е призната за фармацевтична минифабрика, която произвежда балансиран комплекс от биологично–активни вещества положително въздействащи върху човека.

Прочети още: Гирудотерапия

Парафино - Озокерито терапия

Парафинолечение

Парафинолечение - използване с лечебна цел нагрят пречистен парафин. Парафина повишава локалната температура и предизивиква активна кожна хиперемия (зачервяване на кожата), подобрява капилярния кръвоток и метаболитните процеси, засилва регионарната хемодинамика (кръвоток) и подхранване на тъканите, има спазмолитично действие, ускорява регенерация на периферните нервни влакна понижава спастичността на мускулите, оказва противовъзпалително действие.

Показания:

 • различни заболявания на перифернта нервна система (неврити, невралгии, радикулити, остатъчни явления след прекарани инсулти, последствия на черепномозъчни травми, ДЦП и др.)
 • мускулни дистрофии
 • болест на Рейно
 • дистрофични промени в опорнодвигателния апарат.(артрози, артрити, остеохондрози)

Прочети още: Парафино - Озокерито терапия