Рефлексотерапия на ходила и длани (Зонотерапия)

Акупресурата на стъпалата, известна като рефлексотерапия, е масажен ритуал, произхождащ от средновековен Китай и Египет, има хилядолетна история, като благоприятното му влияние върху човешкия организъм се използва и в наши дни.

Според традиционната китайска медицина стъпалото се възприема като корен на тялото, карта на целия организъм, микрокосмос – на него се намират така наречените рефлекторни зони, които отговарят за отделни части на човешкото тяло. В тези зони са разположени рецептори, като при стимулацията им чрез натиск или точков масаж се постига подобряване на функцията на нервната и кръвоносната система.

 

Теорията за рефликсните зони изхожда от факта, че чрез масаж или натиск върху определени точки по ходилата или дланите се оказва рефлеторно въздействие върху целият организъм.Следователно тялото се проектира върху краката или ръцете.Чрез прилагането на натиск върху определени точки и зони по дланите и ходилата се спомага работата на органите и жлезите.

Несъмнено при рефлексотерапията оказва роля и фактът, че дразненето на кожата се предава на гръбначния мозък и оттам на различните органи.

Целта на рефлексотерапията е дълбока релаксация на организма (възприеман като едно цяло), благодарение на която се постига възвръщане на вътрешното равновесие. Акупресурата въздейства както на физическото състояние на организма, така и върху психическото или душевното състояние.