Лечебната сила на ръцете

Масажът е един от най-естествените и не натоварващи лечебни методи, защото в известна степен ни е вроден. Почувства ли болка, човек инстинктивно поставя ръцете си на болезненото място и разтрива, коляното,челото или леко поглажда корема. Масажът използва в пълна степен лечебната сила на ръцете.

Ръцете успокояват, показват на другия, че е обичан и не на последно място предават жизнена енергия даряват нови сили. Предимно в източната медицина лечебната сила на ръцете винаги е била използвана. Допирът,натискът и масажът се срещат в традиционната китайска,тибетска и индийска медицина. На базата на този феномен възникват различни масажни техники и видове масажи.

Въздействия на масажа:

  • Освобождаване от напрежението
  • Стимулиране на кръвообращението
  • Стимулиране на лимфната система
  • Активиране обновяването на клетките
  • Профилактика на мускулни травми и разтегнати сухужилия
  • Стимулиране на рефлексните зони
  • Стимулиране и успокояване на енергийните центрове
  • Освобождаване на блокади
  • Способства изхвърлянето на токсини от организма

Класически европейски масаж

classic-massage

Oказва отпускащо въздействие върху тялото, тонизира организма, освобождавайки го от умората, действа ободряващо върху психиката, като подобрява функцията на нервната система. Положителните резултати от класическия тип масаж се изразяват и в раздвижването на кръвта и лимфата, повишаване на имунитета, заличаване на напрежението и притесненията, способства за изхвърлянето на отровите от организма.

Прочети още: Класически европейски масаж

Козметичeн масаж на лице и деколте

beauty-massage

Cтимулира метаболизма на клетките, предотвратява образуването на бръчки и мимически гънки на лицето. Редовният масаж премахва болката, отпуска напрегнатите мускули и възстановява подвижността на шията, раменете и гръбначния стълб. По този начин се предотвратяват: главоболието и умората, сковаността и болката във врата.

Нямаш търпение да пробваш новите дрешки и гримове! Но един поглед в огледалото е достатъчен, за да забележиш признаците на умора по лицето ти!

Ароматерапия

atoma-maassage

Лечението с аромати или т.нар. ароматерапия, през последните години се развива все повече като един от най-ефикасните природосъобразни методи. В много страни вече са създадени специални оранжерии за цветя и билки за лекуване с аромати. Аромамасажът е алтерантивен терапевтичен метод, при който етеричните масла изявяват специфичното си въздействие върху тялото и душата. Той използва основите елементи на класическия западен масаж и знанията и опита на ароматерапията.

Прочети още: Ароматерапия

Лечебeн масаж

healthy-massage

Лечебният масаж представлява сбор от механични въздействия върху кожата и подлежащите тъкани. Той се осъществява чрез специални похвати на масажиста (ръчно или чрез специален апарат) с лечебна или профилактична цел.

Рефлексотерапия на ходила и длани (Зонотерапия)

reflexology

Акупресурата на стъпалата, известна като рефлексотерапия, е масажен ритуал, произхождащ от средновековен Китай и Египет, има хилядолетна история, като благоприятното му влияние върху човешкия организъм се използва и в наши дни.

Според традиционната китайска медицина стъпалото се възприема като корен на тялото, карта на целия организъм, микрокосмос – на него се намират така наречените рефлекторни зони, които отговарят за отделни части на човешкото тяло. В тези зони са разположени рецептори, като при стимулацията им чрез натиск или точков масаж се постига подобряване на функцията на нервната и кръвоносната система.

Прочети още: Рефлексотерапия на ходила и длани (Зонотерапия)

Релаксиращ масаж

relax-massage

Характерно за релаксиращия масаж е, че се обработва точно определена част от повърхността на тялото, която по каналите на нервната система се свързва със съответстващия, на тази част от тялото, орган. Масажът лекува и действа релаксиращо и болкоуспокояващо при различен тип болести на всички системи и органи в човешкия организъм.

Антицелулитен масаж

anti-cellulite-massage

Антицелулитният масаж има за цел премахването на целулита, известен още и като "портокалова кожа". Целулитът представлява натрупване на отпадъчни продукти като вода и мазнина в подкожния клетъчен слой. Появява се най-вече в областта на седалището, бедрата и корема.

Прочети още: Антицелулитен масаж

Фасиотерапия

face-massage

Терапевтична техника от югоизточна Азия за премахване на болка и дискомфорт чрез акупресура в чувствителните точки на главата. Най-съвършената болкоуспокояваща „таблетка”